T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ADANA / KARAİSALI - 1 Nisan Yatılı Bölge Ortaokulu

FLOOR CURLİNG OKULLARARASI KARAİSALI İLÇE TURNUVASI UYARLANMIŞ KURALLAR

Floor Curling Karaisalı okullar araası turnuva uyarlanmış kurallar;

Floor Curling Karaisalı okullar araası turnuva uyarlanmış kurallar:

 

1. Floor Curling oyun kuralları ilçemizde yapılacak spor şenliği için uyarlanmıştır, açıklaması yapılmayan oyun kuralları için Türkiye Curling Federasyonu “Floor Curling Oyun Kuralları” talimatı geçerlidir.

2. Yarışmalar yeterli sayıda Spor Liseleri, 1 Nisan YBO öğrencilerinden seçilmiş ve eğitim almış Floor Curling Mentor hakemi eşliğinde oynanır.

3. Yarışmalar bireysel Erkek ve kız sporcular ile yapılacaktır. Tek maçlı eleminasyon sistemine göre hazırlanan fikstüre göre kazananlar tur atlayacaktır. Yarı finalin kazananları 1. Lik, kaybedenleri 3. Lük maçı yaparlar.

4. Floor Curling oyun seti üzerinde oynanır. Her oyun setinde toplam 8 (sekiz) taş ve 1 (bir) oyun alanı bulunur. Bu taşlar 2 (iki) farklı renkte olur. 1. Takım 4 taşa, 2. Takım diğer 4 taşa sahiptir. Floor Curling oyun seti teknik özellikleri, Türkiye Curling Federasyonu “Floor Curling Oyun Kuralları” talimatı “Oyun Alanı ve Oyun Ekipmanları –Teknik Özellikler” bölümünde detaylı olarak belirtilmiştir.

5. Her müsabaka 3 End oynanır. Takımlar en az 2 End oynamak zorundadır. Tüm End’ler oynandıktan sonra eşitlik bozulmadığı takdirde eşitlik bozulana kadar 1 End oynamaya devam eder. 3. End sonunda 1 dakika devre arası molası verilir. Final müsabakası 5 End oynanacaktır.

6. Her Sporcu maç içerisinde istediği zaman kullanmak üzere 30 sn 1 teknik mola hakkı vardır. Mola süresinin bitimine 10 saniye kala takım uyarılır. Zorunlu sebeplerde mola süresi hakem tarafından arttırılabilir.

7. Öğretmen ve İdareciler 02.04.2024 tarihine kadar DYS üzerinden gönderdikleri listelerini e-Okul öğrenci belgeleri ile birlikte 03.04.2024 saat 08.45 te teslim etmeleri gerekmektedir.

8. Sporcular Mentor hakemlerden oyun kuralları hakkında bilgi isteyebilecektir.

9. Müsabaka öncesi ısınma süresi her takım için 1 dakikadır. Isınma süresi başlatıldığında ısınmaya geç gelen takım kalan süresini kullanabilir.

10. Fikstürde ilk sırada yer alan (ev sahibi konumunda olan) sporcu ilk ısınmalara çıkar ve oyuna koyu renkli taşlar ile başlar. Fikstürde ikinci sırada yer alan sporcu ikinci ısınmalara çıkar ve oyuna açık renkli taşlar ile başlar.

11. Müsabakalarda kıyafetler tek tip olmalıdır. Açık renkli taş ile oynayacak olan takımlar açık renkli forma, koyu renkli taş ile oynayacak olan takımlar ise koyu renkli forma giyinir.

12. Oyun başlamadan önce hangi takımın oyuna başlayacağını belirlemek için Mentor hakem para atışı yapar, para atışını kazanan sporcu çekiç hakkına sahip olur.

13. Her takım müsabakalarda 1 (bir) öğretmen bulundurabilir ve yarışmalar boyunca maç esnasında teknik taktik veremez.

14. Sporcular End aralarında maksimum 30 saniye öğretmenleri ile görüşebilir.

15. Yarışmalarda süre tutulmaz. Bir maç 5-8 dakika sürmesi öngörülmektedir. Müsabakanın bitiş süresi sporculara avantaj yada dezavantaj sağlamaz.

16. Bir oyunun sonucu, oyundan önce belirlenen Endler tamamlandığında puan çokluğuna göre belirlenir ya da oynanması gereken minimum End sayısı oynandıktan sonra, bir takım rakibinin galibiyetini kabullendiğinde(2 end sonunda 5-0 ve daha fazla fark varsa)  veya bir takım aritmetik olarak yenildiğinde belirlenmiş olur. Bir sporcu aritmetik olarak yenildiğinde oynanan End’i bitirebilir, yeni bir End başlatılamaz ve yarışma sona erer. Bir End tamamlandığında, (tüm taşlar atıldığında) bir sporcu, oyun alanındaki evin merkezine rakibin herhangi bir taşından daha yakın olacak şekilde evde bulunan veya evin herhangi bir noktasına temas eden her taş için bir puan alır.

Taşların merkeze yakınlığı noktasında tereddüde düşülürse sporcu mentor hakemden ölçüm ister. Eğer ölçüm ilave sayıları belirlemek için yapılıyor ise, sadece evin merkezine daha yakın olan taşlar sayılır.

17. A oyuncusu B oyuncunun taşına bilerek ve isteyerek atış sırasında eli veya ayağı ile dokunur ise ya da taşa herhangi bir cisim fırlatır ise, ihlal yapmayan oyuncu ihlal olan taşlarını floor curling ruhuna uygun bir şekilde hakem eşliğinde konumlandırır. Sporcunun atışı sırasında taşa dışarıdan müdahale olduğunda o atış tekrar edilir.

18. A oyuncu atışı sırasında B takımı sporcularından Floor Curling ruhuna aykırı olarak rakibinin konsantrasyonunu dağıtıcı el hareketleri ya da sözlü olarak müdahalede bulunduğu tespit edilen oyuncu hakem tarafından ilk olarak uyarılır, eğer sporcu aynı hareketlere devam eder ise, o yarışmadan ihraç edilir,o oyuncu hükmen 2-0 yenik sayılır.

19. Oyun alanına ayak ile basılmamalıdır. Atış sırasında oyun alanına ayak ile basan öğrenci sporcunun o taşın atışına izin verilir, taş atışı gerçekleştikten sonra atılan taş kusurlu olmayan sporcu lehine bir pozisyonda durmuş ise taş oyunda sayılır. Şayet taş kusurlu olmayan sporcu aleyhine bir pozisyonda yer almış ise o taş hakem tarafından oyundan çıkartılır ve taşlar eski konumlarına getirilir.

 

20. Müsabakaların bitiminde ödül töreni yapılır. Ödül Törenine tüm sporcular katılmak zorundadır. Ödül töreni 1 Nisan YBO öğrencileri tarafından yapılacaktır.

ATIŞ Kuralı:

 

her oyuncu sırasıyla atış yapar. Çekiç hakkının Mavi takımında olduğunu örneklersek

 

atış sırası aşağıdaki gibidir;

 Birinci Atış : Kırmızı

 İkinci Atış : Mavi

 Üçüncü Atış : Kırmızı

 Dördüncü Atış : Mavi

 Beşinci Atış : Kırmızı

 Altıncı Atış : Mavi

 Yedinci Atış : Kırmızı

 Sekizinci Atış : Mavi

1. Atış sıraları geldiğinde bütün oyuncular, atış yapmak için hazır olmalıdır ve oyunu geciktirmeye yönelik bir zaman harcamamalıdır.

2. Oyun alanı dışına çıkan taşlar, o renkteki taşa sahip olan takımlar tarafından saha kenarına alınmalıdır.

3. Atışı yapacak oyuncu, oyun alanının arkasından (Shoot Line bölgesinden), tek elini kullanarak atışını yapar.

4. Atılan taşlar arka alan (back lıne) çizgisini tamamen geçer ise taş hakem veya taşı çıkan takım tarafından dışarı alınır.

5. Atış esnasında oyuncu sağ veya sol elini kullanabilir. Çift el ile atılan taşlar geçersiz sayılacaktır.

6. Atışı yapacak oyuncu, oyun alanının arkasından taşı atarken, Sheetin sağına ve soluna, taşı sahadan çıkartmadan, gövdesiyle yanlara taşmak suretiyle atışını yapabilir. Destek eli BackLine çizgisinin hizasını geçmeden Sheetin dışına konulabilir.

7. Oyuncu destek eliyle, oyun alanı son çizgisi BACK LİNE çizgisini ihlal etmeden atışını yapmalıdır. Back-Line ihlali yapılan her taş oyundan çıkartılır, eğer yeri değişen taşlar olur ise kusurlu olmayan takım kaptanı tarafından Curling ruhuna uygun bir şekilde eski konumuna getirilir.

8. Atılan bütün taşlar ihlal (Hog-Line) çizgisini tamamen geçmek zorundadır. Hog–Line çizgisini tamamen geçtiğine karar verilmeyen durumlarda sporcular ölçüm talebinde bulunabilirler. İhlal çizgisini tamamen geçmeyen her taş hakem tarafından oyun dışına alınır ancak başka bir taşa çarparak Hog-Line çizgisinin gerisinde kalır ise, taşlar oyunda kalmaya devam eder.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 29.03.2024 - Güncelleme: 29.03.2024 02:36 - Görüntülenme: 41
  Beğen | 0  kişi beğendi

Etiketler :
Floor Curling,